Elektrificeret trafik i Helsinkis Hovedstadsområde – Eltel deltager aktivt.

Indførelsen af stationer til opladning af El-køretøjer (EV) er i fremgang i Nordeuropa. Adskillelige pilotinstallationer er færdiggjort og større rollouts er under udarbejdelse. Eltel har taget ’pole position’ med deres forsynings- og teknologipartnere.

Udviklingen af infrastrukturen for EV er i fremgang. Helsinki har som ”World Design Capital 2012”, sammen med andre Finske storbyer lanceret et demonstrationsprojekt for eldrevet trafik i sydlige dele af Finland.

Rammerne for det nationale program består af tre centrale elementer, EV, Smart Grid og Intelligente trafiksystemer. Testmiljøet for Helsinkis el-køretøjer dækker over et område på 30x40 km, med et fjerntliggende knudepunkt i byen Lathi, 100 km nord for Helsinki. Målet er at fremme servicerammen for EV’er med serviceydelser og opladningsstationer for en flåde på 500 EV’er. Projektet bliver støttet finansielt (7M€) af Tekes, som er den vigtigste offentlige støtteorganisation for forskning, udvikling og innovation i Finland.

Det nationale demonstrationsprojekt varer frem til udgangen af 2013. Totalt set er ca. 40 virksomheder og andre interessenter bl.a. Fortum, Helen (Helsinki Energy), Ensto, SLO og adskillige bilimportører (Mercedes-Benz, Peugeot, Citroen) samt en indkøbscenterkæde med i projektet. En gruppe på otte firmaer fungerer som forretningsudvalg – Eltel er et af de aktive medlemmer.

Juha Luusua, CEO for Eltel i Finland.”Projektet løfter EV industrien markant. Det udkrystalliserer også nødvendige forretningsmæssige og tekniske begreber, processer og Field Service kompetencer.  Allerede på dette stadie i projektet kan vi se at planlægning, opbygning og vedligeholdelse af infrastrukturen for EV’er, passer perfekt til Eltels projektportefølje. Derfor glæder vi os også til at udvikle en ny international service for hele Eltel Koncernen.”

Der er to kategorier for udformning af ladestationer den hurtige opladning og opladning under normal hastighed. Hurtig opladning sker i 20-30 minutter og kræver en strømforsyning på 50kW og 100 Ampere, men opladning under normal hastighed tager 4 timer og kan bruge standard husstands spænding 230V/16A med en speciel ladeenhed til husstanden.

Som et eksempel kan nævnes, i dag kører en Peugeot iOn en afstand på 100-120 km med en fuld opladning. Energiomkostningen for en køreafstand på 100 km svarer til ca. 2€ pr. 100 km.

Eltel har to EV’er som er i brug regelmæssig. Erfaringen er, at bilerne er gode at køre i både om sommeren men også i vinterføre.

Yderligere information:
Janne Raatikainen, tlf. + 358 40 311 4528, janne.raatikainen@eltelnetworks.com