Peter J. Korsten fra IBM diskuterer ineffektivitet i verdens infrastrukturer

Peter J. Korsten drøftede verdens billion dollar udfordring med ineffektivitet i infrastrukturerne i forbindelse med Eltels 10-års jubilæum i København i juni. Korsten, Partner og Vice President hos IBM Global Business Services og Global Leader hos IBM Institute for Business Value, fremlagde resultaterne af de såkaldte system-til-system tilgange i deres forskning af den globale infrastruktur. Interaktionen mellem systemerne (infrastruktur) er de vigtigste i system-til-systemer tilgangene.

Den økonomiske værdi af den globale infrastruktur er USD 54 trillioner. Infrastrukturerne omfatter 11 kategorier alt fra el og kommunikation til uddannelse, sundhedspleje og finans med videre. Nogle af kendetegnene ved det globale system er, at de er indbyrdes forbundne, udviklende (evolutionær), åben og heterogene. Alle systemer er meget afhængige af input fra andre systemer. F.eks. transport og kommunikation er mere afhængige af input fra andre systemer end f.eks. uddannelse. Derfor er værdien på uddannelse også højere.

Typisk er ineffektivitet mellem systemer snarere et resultat af optimering af de enkelte aktører (virksomheder, industri, byer osv.) end et system. Interaktioner mellem systemer er ikke synlige, og de håndteres ikke på en hensigtsmæssig måde. Den gode nyhed er at for første gang i menneskeheden, har vi nu teknologien til at styre vores globale systemer meget bedre end før. Dette opnås med udviklingen af ​​moderne samarbejdsløsninger og avancerede intelligens.

I deres undersøgelse indsamlede IBM udtalelser fra 480 økonomer globalt, for at analysere værdien af ​​ineffektivitet. Som et resultat konkluderede de at de mindst ineffektive områder findes inden for fritid/rekreation/tøj og kommunikationssystemer, mens de højest ineffektive områder findes inden for sundhedssektoren, uddannelse, regering og sikkerhedssektorerne. Elektricitet og transport findes imellem de to yderpunkter. Juha-Pekka Weckström, administrerende direktør for TeliaSonera Finland Oyj, kommenterede, at efter hans mening er der stadig meget potentiale for at forbedre disse effektivitetsgevinster - også i kommunikationsbranchen.

Værdien af ​​ineffektivitet er blevet anslået til USD 15.000 milliarder via IBM’s rapport og forbedringspotentialet på 4000 milliarder USD. De fleste økonomer mener, at hvert system har i gennemsnit mere end 20 % ineffektivitet, og 40 % af dem mener, at mere end 25 % af ineffektiviteten kan fjernes. Afskaffelse af ineffektivitet ville gavne regeringer, virksomheder, byer og helt sikkert mennesker i form af kvantitative, men også kvalitative aspekter.

Yderligere oplysninger:
Hannu Tynkkynen, tel. + 358 40 311 4503, hannu.tynkkynen@eltelnetworks.com