Ove Alm af Skanova drøftede fremtidens telekommunikation

”Meget har ændret sig på 100 år, hvor telelinjerne var luftledninger”, sådan indledte Ove Alm, administrerende direktør for Skanova, sin tale ved Eltels jubilæumsseminar i København den 17. juni. Skanova er et 100 % TeliaSonera ejet datterselskab og har alle kobber- og fibernetværk i Sverige i sin balance. Selskabet leverer netværkskapacitet til 140 teleoperatører i Sverige.

Baggrunden for grundlæggelsen af ​​Skanova i 2008 var ligebehandling af de erhvervsdrivende og en højere grad af indsigt. De er et separat aktieselskab med egen bestyrelse. Skanova beskæftiger 530 medarbejdere og havde en omsætning på SEK 7,5 milliarder i 2010. TeliaSonera er den femte største teleoperatør i Europa med 29.000 medarbejdere og en omsætning på USD 15,9 mia.

Skiftet fra i går til i dag har mange indikatorer. Disse kan beskrives med ordpar som abonnenter til kunder, myndighed til servicevirksomhed, monopolsituation til fuld konkurrence, nationale til internationale, analog til digital- og IP-, fastnet til multimedie & mobil. Dette har bragt en enorm kulturel forandring, hvad gælder forretningsorientering, serviceindstilling og outsourced field operations.

Dagens teleoperatører tilbyder tjenesteydelser til forbrugerne såvel som til virksomhederne. Mobilnettet har taget store skridt fra 1G til 4G og har sat nye krav til servicen og leverandørerne af infrastruktur. Et skift fra voice til video har fundet sted og cloud-tjenester tilbydes nu på markedet. Samtidig forventer kunderne at deres tjenester kører 24/7.

Når det vedrører produktcyklus skal operatørerne administrere faldende mængder af de traditionelle tjenester og voksende mængder af nye tjenester.

Migrationen fra kobber til fiber er i gang tempoet er forskelligt på de forskellige markeder. Ove Alm drøftede kompleksiteten af ​​migrationen fra forskellige vinkler: Kundentilbud, produkter, processer, IT, kvalitet og bestemmelser. Skanova’s målsætning er, at 50% af de svenske husstande har adgang til fiber fra år 2014. Det gælder både geografisk dækning og en konkurrencedygtig pris.

I den sidste del af sin tale behandlede Ove Alm de væsentligste udfordringer i fremtiden. At kunne imødekomme den øgede efterspørgsel på båndbredde og kvalitet, migration af gamle netværk og produkter og nye måder at samarbejde med partnere på er nogle af udfordringerne. De nye måder at samarbejde på betyder f.eks. tættere partnerskaber med fælles processer. Hvad man skal gøre med den gamle teknologi er også blandt udfordringerne, samt hvordan omkostningerne holdes nede ved bygning af fibernettet. Der er behov for innovative byggemetoder og Skanova og deres partnere går i spidsen for at finde dem.

Yderligere oplysninger:
Hr. Hannu Tynkkynen, Senior Vice President, Eltel Group
Tlf. +358 40 311 4503, hannu.tynkkynen@eltelnetworks.com